Εορτασμός για την Επέτειο του Πολυτεχνείου

Εορτασμός για την Επέτειο του Πολυτεχνείου

Εν μέσω πανδημίας, η 47η επέτειος της φοιτητικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου βρίσκει όλους μας σε αποστασιοποίηση. 

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα κοινωνικά αιτήματα δεν υπάρχουν διαχρονικά και ότι τα μηνύματα της τότε κορυφαίας εκδήλωσης αυθόρμητης εξέγερσης και αντιαυταρχισμού της νεολαίας και της αιματηρής καταστολής της δεν παραμένουν, αν και διαφοροποιημένα, ζωντανά και εξελισσόμενα.  

Οι σύγχρονες αναζητήσεις των νέων, των αδιεξόδων και των προοπτικών τους σηματοδοτούν την ανάγκη για διεύρυνση της απασχόλησης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης, την αύξηση της χρηματοδότησης της παιδείας όπως και την πορεία για συνεχή διαφύλαξη και θωράκιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας της έκφρασης. 

Αναφορικά με τους συμμετέχοντες της τότε φοιτητικής εξέγερσης προσιδιάζει η αποστροφή του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη: « Ἤτανε νέοι ἤτανε νέοι, ἦταν παιδιὰ καὶ ἔτυχε νά ῾ναι καὶ καλὴ σοδειὰ». 

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής τιμά τον αγώνα τους με την παραγωγή video, όπου κεντρικό πρόσωπο είναι ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας, φωτορεπόρτερ του Associated Press, ο οποίος παρουσιάζει τα ιστορικά γεγονότα όπως τα έζησε, πλαισιωμένος από συναδέλφους και το οποίο μπορείτε να παρακολουθήσετε στον σύνδεσμο που ακολουθεί. https://youtu.be/-2smzJz2zB0

Καθηγητής Παναγιώτης Ε. Καλδής 

Πρύτανης