Πληροφορική Βιοϊατρικών Επιστημών

Κωδικός Μαθήματος:

1051

Semester:

Α' Εξάμηνο

Κατηγορία:

Υποχρεωτικά ( ΜΓΥ )

Ώρες:

3

Μονάδες ECTS:

3

Σύνδεσμος στο eClass:

https://eclass.uniwa.gr/courses/BISC164/



Καθηγητές Μαθήματος

Νίνος Κωνσταντίνος

Περίγραμμα

Σκοπός του μαθήματος είναι να γνωρίσουν οι φοιτητές την Πληροφορική και Τεχνολογία στις Βιοϊατρικές Επιστήμες και την εφαρμογή τους στον τομέα της υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάζονται βασικές έννοιες του δικτύου και του διαδικτύου όπως επίσης και δικτυακές βιβλιογραφικές βάσεις δεδομένων οι οποίες χρησιμοποιούνται ευρέως για την ανάκτηση επιστημονικής ιατρικής γνώσης. Πραγματοποιείται αναφορά στα πληροφοριακά συστήματα υγείας, στα πρότυπα κωδικοποίησης και ανταλλαγής της ιατρικής πληροφορίας των συστημάτων αυτών. Στο μάθημα θα γίνεται εκμάθηση συγγραφής επιστημονικών εργασιών, προφορικών παρουσιάσεων, επιστημονικών εργασιών καθώς και μελέτης και κριτικής επιστημονικών κειμένων με βάση τα διεθνή δεδομένα.

(1051)_Πληροφορική Βιοϊατρικών Επιστημών.pdf

Στόχοι του μαθήματος: Το μάθημα προσβλέπει στην κατανόηση της οργανωτικής, διοικητικής και οικονομικής προσέγγισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και τον ρόλο που επιτελεί η Βιοϊατρική Πληροφορική στην υποστήριξη της λήψης ιατρικών αποφάσεων. Επιπλέον, αποσκοπεί στην αφομοίωση των πλέον διαδεδομένων τεχνικών λύσεων, κλινικών εφαρμογών και χαρακτηριστικών πλευρών που αφορούν στην ασφάλεια και στην διαχείριση των χρησιμοποιούμενων ιατρικών μηχανημάτων (αναλυτών, απεικονιστικών συστημάτων, ρομποτικών συστημάτων κ.α.) και λειτουργικών προγραμμάτων στον χώρο της υγείας. Το μάθημα περιλαμβάνει συνοπτικά τις εξής ενότητες:

  • Βασικές έννοιες δικτυακών εφαρμογών στα πληροφοριακά συστήματα υγείας.
  • Ιατρικά απεικονιστικά συστήματα.
  • Πληροφοριακά συστήματα στην υγεία (Ιατρικός φάκελος, Περιφερειακές και Εθνικές βάσεις δεδομένων μέσω του διαδικτύου).
  • Πρότυπα και Κωδικοποιήσεις για την ανάπτυξη ηλεκτρονικών αρχείων υγείας.
  • Πληροφοριακά συστήματα ιατρικών εργαστηρίων (Εργαστηριακά συστήματα πληροφοριών – LIS, Εξοπλισμός, Εξετάσεις, Συστήματα βιολογικών δειγμάτων – LIMS).
  • Συστήματα αποθήκευσης και αρχειοθέτησης ιατρικών εικόνων – Picture Archiving and Communication System (Δικτυακή επικοινωνία συσκευών, Τοπολογία συσκευών), Πρότυπο κωδικοποίησης DICOM – Digital Imaging and Communications in Medicine.
  • Επεμβατική Χειρουργική και Ιατρική Ρομποτική (Ιχνηλάτες Πλοήγησης, Οπτικοί Ιχνηλάτες, Συστήματα ταξινομήσεων).
  • Ιατρική απόφαση, Ιατρικές συσκευές (Απινιδωτής, Βηματοδότης, Κοιλιακός ινιδισμός, Aλυσίδα επιβίωσης ΚΑΡΠΑ).
  • Τεχνητή Νοημοσύνη, Νευρωνικά Δίκτυα, Ασαφής Λογική.
  • Εξοικείωση με βασικές αρχές προγραμματισμού σε περιβάλλον Matlab στο χώρο της υγείας.

Προτεινόμενο βιβλίο: https://service.eudoxus.gr/search/#a/id:102502984/0: