Δερματολογία ΙΙ – Αφροδισιολογία

Κωδικός Μαθήματος:

5021-5022

Semester:

Ε' Εξάμηνο - Κατεύθυνση Αισθητικής & Κοσμητολογίας

Κατηγορία:

Υποχρεωτικά ( ΜΕ )

Ώρες:

5

Μονάδες ECTS:

5

Σύνδεσμος στο eClass:

https://eclass.uniwa.gr/courses/AISTH159/

Καθηγητές Μαθήματος

Ράλλης Ευστάθιος

Δερματολογία ΙΙ – Αφροδισιολογία 5021-5022

Περίγραμμα

Σκοπός του μαθήματος της Δερματολογίας ΙΙ – Αφροδισιολογίας είναι:

  • Να αποκτήσουν οι φοιτητές μία επαρκή εικόνα των ιογενών, μικροβιακών και παρασιτικών σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων με ιδιαίτερη έμφαση στις κλινικές τους εκδηλώσεις, την εργαστηριακή διερεύνηση αλλά και τα προληπτικά μέτρα και τη θεραπεία που τα συνοδεύουν.
  • Οι σπουδαστές θα αποκτήσουν μία σημαντική γνώση περί λοιμωδών και μεταδοτικών παθήσεων και καταστάσεων, όπως η θυλακίτιδα, το μολυσματικό κηρίο, το ερύθρασμα, η στικτή κερατόλυση, οι μυκητιάσεις του δέρματος και των βλεννογόνων, οι ονυχομυκητιάσεις, η φθειρίαση (ψείρες).
  • Η προβολή πολλών εικόνων θα βοηθήσει τους σπουδαστές να εξοικειωθούν με καλοήθη (σπίλοι, ακροχόρδωνες, σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις) και κακοήθη (μελάνωμα, ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, βασικοκυτταρικό καρκίνωμα) νεοπλάσματα του δέρματος, με αυτοάνοσες παθήσεις (λεύκη, πέμφιγα, πομφολυγώδες πεμφιγοειδές, ερπητοειδής δερματίτιδα) και φλεγμονώδεις παθήσεις (ψωρίαση, σύνδρομο Reiter).
  • Επίσης θα έχουν μία εμπεριστατωμένη γνώση περί μελαγχρωματικών και μη-μελαγχρωματικών σπίλων, τον τρόπο παρακολούθησής τους και τις ύποπτες και απειλητικές μεταβολές τους, ενώ ανάλογη έμφαση θα δοθεί και για τους συχνότερους όγκους του δέρματος.
  • Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων, οι φοιτητές θα έχουν κατανοήσει την κλινική εικόνα των δερματοπαθειών αυτών, τον τρόπο μετάδοσής τους, την προφύλαξη, την αποφυγή μετάδοσης και τη θεραπεία τους. Επιπλέον, σημαντικό κέρδος θα είναι η ευαισθητοποίηση αλλά και η στοιχειώδης ικανότητα αξιολόγησης «ύποπτων» εκδηλώσεων ή μεταβολών του δέρματος.